Μαθησιακές Δυσκολίες

Στόχος της παρέμβασής μας είναι να εντοπίσουμε ποιες ακριβώς και σε ποιο επίπεδο είναι οι δυσκολίες μάθησης του μαθητή, αλλά και να διακρίνουμε τα αίτιά τους. Μετά από μια εμπεριστατωμένη και ακριβή διάγνωση, σε συνεργασία πάντα με τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς, είμαστε σε θέση να προτείνουμε ένα εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποκατάστασης, με συγκεκριμένους στόχους, τεχνικές παρέμβασης και υλικό.

Τι είναι οι Μαθησιακές Δυσκολίες
Μαθησιακή δυσκολία ορίζεται με απλά λόγια ως η δυσκολία του μαθητή να ανταποκριθεί στο επίπεδο της τάξης του. Εντοπίζεται στην Ανάγνωση, στη Γραφή (-Ορθογραφία), τη Γραπτή Έκφραση, τα Μαθηματικά.

Οι λόγοι για τους οποίους εμφανίζονται δυσκολίες στη μαθησιακή επίδοση μπορεί να είναι:

Αντιληπτικοί (όπου μιλάμε για Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία, όπως είναι η δυσλεξία).

Περιβαλλοντικοί (π.χ .καταστάσεις στην οικογένεια, πολιτισμική στέρηση, κακή μάθηση απ’το σχολείο).

Συναισθηματικοί / ψυχολογικοί (π.χ. διαζύγιο, έλλειψη ορίων, ψυχοπαθολογία).

Επίσης υπάρχει και η πιθανότητα άλλων οργανικών αιτίων, όπως η νοητική υστέρηση, η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής, η Υπερκινητικότητα, που συνοδεύονται με αδυναμία στην ανταπόκριση στο υλικό της τάξης.

Συνέπειες των δυσκολιών μάθησης από τις πρώτες εμπειρίες στο σχολείο μπορεί να είναι η απογοήτευση, η συστολή, η έλλειψη κινήτρου για μάθηση, η χαμηλή αυτο-εκτίμηση, αλλά και η επιθετικότητα, ο θυμός και οι αγχώδεις αντιδράσεις. Ο συναισθηματικός κόσμος του παιδιού επηρεάζεται άμεσα λόγω της αδυναμίας του να ικανοποιήσει την οικογένεια του αλλά και να ικανοποιηθεί το ίδιο από την επίδοσή του. Γι’αυτό και η παρέμβαση θα πρέπει να γίνεται πάντα από παιδαγωγούς ειδικευμένους στην συναισθηματική υποστήριξη του παιδιού και τη συνολική παιδαγωγική παρέμβαση στα πλαίσια της συμπεριφοράς μέσα και έξω από το σχολείο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s